Matglede til hverdag og fest
Kjøttkaker er laget av kjøttfarse.I Trøndelag er det tradisjon å servere kålstuing til kjøttkakene. Mange andre foretrekker ertestuing til kjøttkakene, men mine gjester ville blitt skuffet om de ikke fikk kålstuing til denne retten. Hjemmelagede kjøttkaker smaker mye bedre enn kjøpte kjøttkaker. Når du først lager kjøttkaker, er det lurt å lage en stor porsjon. Arbeidsmengden blir omtrent den samme. Frys ned i passe store porsjoner. Denne gangen har jeg valgt å lage brun saus med bruning. Det tar litt lengre tid, men smaker mye bedre. Sausen er mektig, så man trenger ikke så mye saus pr. person. Denne gangen har jeg kokt nypoteter fra Frosta til kjøttkakene. Til denne tradisjonsretten MÅ man servere rørte tyttebær og flatbrød.
Porsjoner: ca. 6-7 (totalt ca. 20 stk store kjøttkaker)
Ingredienser:
Brun saus (bruning):
4- 5 ss smør
6- 8 ss hvetemel
2 stk fondcups- kjøttbuljong
ca. 8 dl vann + sjy fra stekepanna når du steker kjøttkakene
Kjøttkaker:
800 g kjøttdeig (iskald)
20 g salt
30 g potetmel
1 ts malt pepper
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts malt muskat
ca. 5 dl helmelk
-
smør til steking
Kålstuing:
1/2 stk sommerkål, finsnittes
1 ts salt
vann
Hvit saus til kålstuing
2-3 ss smør
ca. 5 ss hvetemel
6 dl helmelk (+ grønnsakskraft til passe tykkelse på sausen)
ca. 1 ts muskat
litt malt hvit pepper
ca 1-2 ts sukker
persille til pynt
Fremgangsmåte:
1. Start med å lage brun saus (bruning). Det er lurt å ha sausen klar før du lager kjøttkakene. Smelt smøret i en tykkbunnet kasserolle. Dette er er mektig saus. Dersom du ønsker en magrere variant lager du meljevning i stedet for å smelte smør. Tilsett hvetemelet i smøret. Rør godt hele tiden. Det tar litt tid å lage bruningen, ca 10 min. Pass på at du ikke har for sterk varme, da vil sausen få brune prikker og brent smak. Når du syns sausen er brun nok, setter du den til avkjøling. Dersom du syns sausen er for lys, kan du jukse med å bruke noen dråper sukkerkulør. Tilsett buljong/fond cups og vann. La sausen trekke i 5 min for å få bort den råe melsmaken.
2. Kjøttkaker: Det er svært viktig å ha kalde råvarer for å lykkes med kjøttkakene.
3. Lag kjøttkakene i en food-prosessor. Maks 400 g kjøttdeig pr. omgang i food-prosessoren. Tilsett potetmel og salt. Saltet bidrar til at deigen blir seig og mottagelig for speing med væske (melk). Ha i krydderet. Når kjøttdeigen har blitt seig (som en ball), tilsetter du den KALDE melka litt etter litt. Fordel deigen over i en plastbolle. Lag neste porsjon.
4. Stek en prøvekake. Ønsker du noe mer krydder? Alle har sin helt klare formening om hvordan mors kjøttkaker skal smake.
5. Ha et glass med kaldt vann og dypp en spiseskje i kaldt vann. Da blir det lett å forme runde kaker i hånda. Legg kjøttkakene i en stekepanne med smør som er nøttebrunt. Fyll opp stekepanna. Juster varmen om nødvendig. Snu kjøttkakene med en stekespade og stek ca 2 min på hver side. Legg kjøttkakene over i den ferdige brune sausen. La de trekke forsiktig i sausen, slik at de blir gjennomkokt.
6. Kålstuing: Kok finsnittet hodekål i lettsaltet vann. Sommerkål trenger kort koketid. Slå ut mesteparten av kokevannet. Ha litt vann i reserve for å justere tykkelsen på hvitsausen.
7. Lag hvit saus til kålstuingen. Smelt smør i en liten kasserolle. Tilsett hvetemelet. Rør godt og tilsett melk til passe tykkelse. Smak til med muskat, salt og litt sukker. Bland hvit saus og kokt hodekål. Smak til stuingen.
8. Server nypoteter, rørte tyttebær og flatbrød til denne retten.
Nyeste kommentarer
01.09 | 19:17
Digger at du tar bilde av div olje, krydder osv som du bruker.
Titter ofte innom bloggen din. Takk for alle oppskriftene og at du deler med deg.
06.05 | 11:05
så godt det ser ut Berit, du er så flink til å lage mat.
27.11 | 14:17
Takk for tilbakemeldingen. Jeg har to brødre. Det er antagelig den eldste: Leif Kristian du har vært lærer til.
Husker deg som en svært dyktig mattelærer!
26.11 | 19:30
Artig å se at du har samlet matoppskrifter fra Gauldalen.
Husker godt din mor og deg også forresten. Kan nevne broren din også med det samme. Hils til ham, kanskje han husker meg. Britt