Matglede til hverdag og fest
Nå for tiden er det vel de færreste som lager kransekake selv. Må innrømme at det er en tidkrevende prosess å lage denne festkaken. Men det er verdt strevet. Du får kjøpt fine kransekaker, men jeg må innrømme at det er mer stas med hjemmebakt tårnkake. Jeg har brukt å bake kransekake til brylluper og konfirmasjoner, mer sjelden til 17. mai. Uansett vil en kransekake pynte opp et festbord. Til 17. mai vil jeg pynte kaken med norske flagg og smellbongbonger.
Ingredienser:
Kransekakedeig
500 g mandler, som skoldes
500 g melis
1/2 ts tragant (fås kjøpt på apoteket)
3-4 eggehviter
-
margarin/smør til pensling av kransekakeformer
semulegryn
Melisglasur:
360 g melis
2 eggehviter
noen dråper romessens
Pynt:
norske flagg
smellbongbonger
Fremgangsmåte:
1. Skold mandlene ved å la de ligge i kokende vann i noen minutter. Klem mndlene ut av skallet. Du kan skolde halvparten eller alle mandlene. La mandlene stå til tørk til neste dag på tørkepapir.
2. Mal mandlene på en gammeldags mandelkvern, uten motor. Det er tryggest å gjøre dette på gammelmåten, for å unngå at mandlene blir for kraftig bearbeidet slik at fettstoffer tyter ut.
3. Tilsett siktet melis i mandelmassen. Tilsett ogå tragant som vil gi en smidigere deig.
4. Nå skal du tilsette eggehviter i denne massen. NB! Vær forsiktig, ha i en og en eggehvite for å unngå at deigen blir klissete. Kna deigen til den henger godt sammen og er lett å jobbe med. Sett deigen kaldt til neste dag, innpakket i plast.
5. Smør kranseformene med margainr/smør. I enkelte oppskrifter står det at du skal pensle med olje, men det vil jeg fraråde. Ringene satt bomfast i formene etter steking. Vær nøyaktig, hvis ikke vil ikke kransekakeringene løsne fra formen. Dryss i tillegg på et tyn lag med semulegryn som vil bidra til at ringene løsner fra formene.
6. Sett stekovnen på 180 grader.
7. Trill deigen til fingertykke pølser. Er deigen litt klissete kan du bruke litt melis på benken. Fyll de minste ringene først. For å få 18 ringer trenger du 1,5 porsjoner. Stek 3 brett i gangen. Du må passe på stekingen hele tiden. All melisen gjør at ringene mørkner raskt på slutten. Stek ringene gylne, ca. 10-15 min. Avkjøl kransekakestengene i formene på rist. Først når de er kalde kan du ta de ut av formene. Dersom du sliter med å få ringene til å løsne, kan du førsøke forsiktig med en kniv i underkant.
8. Lag melisglasur. Glasuren må være ganske fast. Bruk engangsprøytepose og en rund tipp. Fordel et fint sikksakkmønster på hver ring.
9. Montring: fest hver ring etterhvert med melisglasur. Pass på at kaken ikke blir skeiv. Pynt med flagg og smellbongbonger.
10. Oppbevar kransekaken i en kransekakeeske i fryseren til 1-2 dager før selskapet. Dersom du syns kaken er litt for lite myk og seig, kan du legge noen brødskalker eller noen rå potetskiver i bunnen av kransekaken. NB! Potetene må ikke berøre selve kransekaken, da vil den mykne for mye.
Det er mange fine muffinsformer å få kjøpt. Til 17. mai kan det være ekstra fint med muffinsformer i rødt, hvitt og blått. Jeg kjøpte mine på Jernia. Denne oppskriften gir 8 store eller 12 små cupcakes.
Ingredienser:
Formkakedeig:
2 stk egg
1,5 dl sukker
1 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
1/4 ts salt
2 dl helmelk
4 dl hvetemel
100 g smør, smeltet
Ostekrem:
200 g kremost naturell
1 ts vaniljesukker
50 g smør
5 dl melis
Pynt:
jordbær
blåbær
norske flagg
Fremgangsmåte:
1. Sett stekeovnen på 200 grader.
2. Pisk eggedosis avv egg og sukker.
3. Tilsett øvrige ingredienser.
4. Fyll muffinsformene med røre. De hever litt, så de kan bare være 3/4- fulle.
5. Stek kakene ca 15 minutter til de er gylne. NB! Må avkjøles helt før du har på ostekremen.
6. Lag ostekremen. Dette er en rikelig porsjon. Kanskje er 1/2- porsjon nok.
7. Finn fram en sprøytepose og egnet tip. Ha på rikelig med ostekrem på hver cupecake.
8. Sett til avkjøling igjen. Det er stødigere/tryggere å pynte cupcakene med bær når ostekremen er helt kald.
Du får 8-10 stk minipavlova av denne porsjonen.
Ingredienser:
Marengsbunn:
4 stk eggehviter
1/4 ts salt
250 g sukker
2 ss maizena
1 ts hvitvinseddik
2 strøkne ts. lakrispulver (raw)
Eggekrem
4 stk eggeplommer
3 dl helmelk
1/dl sukker
1 ss maizena
2 stk gelatinplater, bløtlegges i kaldt vann først
Sitronkrem:
3 dl kremfløte
1 ss sukker
1 vaniljestang, skrap ut frøene og bruk disse
revet skall av 1/2 stk sitron
Pynt:
kirsebær
jordbær
blåbær
melisdryss
lakrissaus (kan sløyfes)
Fremgangsmåte:
1. Sett stekeovnen på 120 grader.
2. Ta fram langpanne med bakepapir. Merk av ønsket størrelse med en rund gjenstand på bakepapiret. Mine kaker var ca 10 i diameter.
3. Skill eggehviter og eggeplommer.
4. Pisk eggehvitene (helt uten eggeplomme) i en helt ren kjøkkenmaskin. Fettrester gjør at marengsen ikke stivner! Tilsett litt salt i starten. Skru opp hastighten når det skummer og tilsett sukkeret gradvis. Pisk til du har stiv og fast marengs. Du kan snu arbeidsbollen opp ned uten at marengsen renner ut.
5. Tilsett siktet maizena, lakrispulver og hvitvinseddik. Bland dette forsiktig inn i marengsen med en slikkepott.
6. Ha marengsen i en sprøytepose og fordel dette på 8-10 sirkler.
7. Stek marengsen i ca. 90 minutter på 120 grader. Kaken skal kjennes sprø utenpå og være litt myk inni. La gjerne kakene stå i stekeovnen etter at du slår av varmen, med stekovnsdøra på gløtt. Marengsbunnen kan lages flere dager før den skal spises.
8. Eggekrem: Legg 2 gelatinplater i en bolle med kaldt vann. Bland eggeplommer, melk, sukker og maizstivelse i en liten tykkbunnet kjele. Varm opp under omrøring til kremen tykner. Vri vannet ut av gelatinplatene og tilsett disse i den varme kremen. Avkjøl kremen.
9. Sitronkrem: Bruk et lite råkostjern til å rive det gule sitronskallet fra en 1/2 sitron.Skrap ut frøene fra en vaniljestang og tilsett disse i kremfløten. Pisk kremfløte, vaniljefrø og sukker til krem. Tilsett sitronskallet til slutt.
10. Pynting: Legg først 1 stor spiseskje sitronkrem og deretter 1 ss eggekrem på hver minipavlova. Pynt med bær. Dryss på litt melis. Om ønskelig kan du helle over litt lakrissaus. Det er kanskje best at hver enkelt for ha på lakrissausen. Dessuten blit kakene veldig fort klissete når du har på sausen.
Nyeste kommentarer
01.09 | 19:17
Digger at du tar bilde av div olje, krydder osv som du bruker.
Titter ofte innom bloggen din. Takk for alle oppskriftene og at du deler med deg.
06.05 | 11:05
så godt det ser ut Berit, du er så flink til å lage mat.
27.11 | 14:17
Takk for tilbakemeldingen. Jeg har to brødre. Det er antagelig den eldste: Leif Kristian du har vært lærer til.
Husker deg som en svært dyktig mattelærer!
26.11 | 19:30
Artig å se at du har samlet matoppskrifter fra Gauldalen.
Husker godt din mor og deg også forresten. Kan nevne broren din også med det samme. Hils til ham, kanskje han husker meg. Britt